Katsastus

Kuinka valmistaudun veneeni katsastukseen?

Kaikki EMK:n rekisterissä olevat veneet on katsastettava vuosittain kesäkuun loppuun mennessä. Seuran perälipun käyttö edellyttää katsastusta ja rekisteröintiä seuraan. Useat vakuutusyhtiöt antavat tuntuvan katsastusalennuksen venevakuutuksestasi. Myös satamasääntömme edellyttää veneiden katsastamista ja vakuuttamista.

Liputus

Suurin osa merellistä lippuetikettiä, eli sitä, missä, miten ja mitä lippuja ja viirejä käytetään, on vuosisatojen kuluessa vakiintunutta maailmanlaajuista käytäntöä, jota pidetään hyvänä merimiestapana. Se, mitä lippua kukin saa käyttää veneensä perälippuna, on kuitenkin tiukasti kansainvälisesti laeilla säädeltyä.

Katso SPV:n ohjeistus videot

http://www.spv.fi/liputus;jsessionid=7F4BE6139D5AABF1B7D90F055A5750C0

Toimenpiteet ennen katsastusta:

  • Varmista, tarvitseeko veneesi peruskatsastuksen tänä vuonna ja sovi sen edellyttämästä runkokatsastuksesta suoraan jonkun EMK:n katsastajan kanssa hyvissä ajoin ennen vesillelaskua. Katsastajien yhteystiedot saat EMK:n vuosikirjasta tai katsastustoimikunnan verkkosivuilta. Peruskatsastus tehdään joka viides vuosi (kun venetodistuksen vuosikatsastustaulukko on täynnä), aina veneen vaihtaessa omistajaa, tai mikäli vene on vaurioitunut ja korjattu.
  • Tutustu katsastusohjeisiin ja varmista, että veneesi ja sen varustus täyttävät haluamasi katsastusluokan vaatimukset. Tiedot katsastusluokkien vaatimuksista löydät SPV:n verkkosivuilta.

Ennen katsastusta varmista seuraavat asiat:

  • Veneesi ja sen varusteet ovat säännösten edellyttämässä kunnossa.
  • Kaikki katsastusluokan edellyttämät varusteet ovat veneessä.
  • Sammuttimet on tarkastettu tänä vuonna.
  • Raketit ja soihdut ovat voimassa - HUOM: kaudesta 2016 alkaen voimassa olo määräytyy tuotteessa olevan kelpoisuusleiman mukaan; rakettien ja soihtujen tulee olla voimassa katsastushetkellä.
  • Kulkuvalot toimivato veneesi on rekisteröity ja numero on kiinnitetty ohjeiden mukaisesti.
  • Tarkista paukkuliivit ja niiden varaosat.
  • Ota ennen katsastajan saapumista valmiiksi esille turvallisuusvarusteet, venetodistus ja viimeinen katsastuspöytäkirja.

Nestekaasujärjestelmän tarkastuttamista suositellaan osana peruskatsastusta. Katsastuksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää veneilyturvallisuutta ohjaamalla ja opastamalla veneilijöitä veneiden hoitoa, varustamista ja varusteiden käyttötaitoa koskevissa asioissa sekä turvallisuusmyönteisten asenteiden omaksumisessa. Vastuu veneestä ja siinä olevien henkilöiden turvallisuudesta on veneen omistajalla tai haltijalla, ja kulussa oltaessa sen päälliköllä. Katsastus ei vapauta heitä tästä vastuusta. Päällikön on ennen purjehdukselle lähtöä parhaansa mukaan varmistauduttava siitä, että vene on täysin kunnossa, merikelpoinen ja riittävästi varustettu sekä miehitetty. Turvallisia purjehdus- ja veneilyelämyksiä kaikille!